top of page

Gazze’nin Çocukları Neden Dünyadaki Diğer Çocuklardan Farklı?

Filistinli çocuklar, dünyadaki diğer çocuklardan tamamen farklı bir yaşam deneyimine sahiptirler, işgalciye direnerek, detayları onlardan çalınan bir hayatı nasıl yaşayacağını öğrenerek ve çoğunun sahip olduğu bir çantayı taşıyarak anavatanlarının tarihini yaratırlar. terkedilmiş ve gerekirse canlarını ödüyorlar.

Acı içinde çığlık attıklarını gördüğümüzde onlara sempati duyabilir ve acı çekebiliriz, ancak yine de ölmelerini isteyenlerin burunlarına karşı hayat yaşarlar.

Kendilerine karşı önyargılı olan medyaya duygularını nasıl ifade edeceklerini biliyorlar ve dünyanın onlara neden ihanet ettiğini ve evlerinin resimleri neden Google Haritasından silindiğini merak ediyorlar?

Filistinli çocuk küçük bir kara parçası arasında sıkışmış durumda ve önünde denizden başka bir şey yok ve gün içinde sadece 4 saat elektriği var, çok az araştırma yöntemi var ama öğrenmeyi seviyor.

Filistinli çocuklar, farkındalıkları ve çevrelerindeki gerçekleri özümsedikleri ve yaşadıkları deneyimler, özellikle onları inciten ve onları daha kararlı, daha cesur, özgür ve sorumluluk duygusu haline getiren savaş deneyimleri nedeniyle hızla büyüyorlar.

Gönüllerde vatan meselesi

Çocuklara psikolojik destek alanında doktorası olan psikolojik danışman Dr. Wafaa Abu Musa, El Cezire Net ile yaptığı röportajda, “Gazze’deki insanlarımız, bizi Melekler Şehri’ne bağlayan hikayeler anlatıyor ve bize şunu anlatıyor: Filistin, Hayfa, Akka ve Yafa şehirlerindeki gerçek evlerimizde değil kamplarda yaşamımızın nedenleri. “Atalarımızın 1948’de nasıl terk edildiğini, ebeveynlerimizin bize genç Filistin davasını beslediklerini anlatıyorlar ve işte bu bizi yetişkinler olarak diğerlerinden farklı kılıyor. “

Wafa, dünya çocuklarının tarihi okullardaki kitaplardan öğrendiklerini, kağıt üzerinde bir müfredat okuduklarını, ancak Filistinli çocukların an be an ülkelerinin tarihini yaşadıklarını, onlara karşı her türlü saldırganlığı ve hayatın doğasını yaşadıklarını açıklıyor. onlar yaşıyor.

Sürekli kuşatmanın ve tekrarlanan krizlerin sorumluluk taşıyan ve net bir amacı olan, güçlenmeleri için birbirlerini destekleyen çocuklar yarattığını doğrular. Yine de kalplerinde vatanları için büyük bir yara taşırlar.

Filistin annelerine gelince, çocuklarına kader, kararlılık ve vatanseverlikle bağ, dayanıklılık ve memnuniyet öğretiyorlar.

Wafa, savaş hayatının Gazzeli çocuklara diğer dünyanın çocuklarının bilmediği bir parça eklediğini söylüyor ve bu da onları Filistin zafer kazandığında uzun mücadelelerinin sonu olacağının farkına varmalarını sağlıyor. .

“Bombalamanın bir sonucu olarak panik ve korku yaşıyoruz ve bunlar normal duygular. Demir değiliz. Başkaları gibi acı çekiyoruz, ancak her birimizdeki felaket, sempati ve sosyal desteğe karşı yüzleşme ve sabır gücüne sahibiz. diğer. En önemli şey, saldırı ve savaş durumunda tüm özel sorunlarımızı unutup saflarımızı ve hedefimizi düşmana karşı birleştirmemizdir. “

Belirleme ve direnç

Filistin halkı, sadece korku ve akıl hastalıklarını yaymaya çalışan bir mesleğin ağırlığı altında yaşıyor ve buna rağmen dirençli bir halk.null

İşgal, Filistinli gençlerin moralini bozmaya çalışır ve yetiştirdikleri kavramları bozar, ancak bu gençlerin kurumlardan ve ailelerinden edindikleri hukuki, siyasi ve medeni farkındalık, işgalin kendileriyle yaptıklarını kıran barikattır. ruhlar.

Savaşın çocuklar üzerinde büyük bir etkisi var ve biz psikologlar, ebeveynleri savaş zamanlarında çocuklar için güvenli kuluçka makinesi olarak eğitiyor ve nitelendiriyoruz; bu nedenle, yer ayaklarının altından sarsılsa bile, babanın ve annenin varlığı tek güvenliktir. onları.

Bu nedenle, bu çocuklar en karanlık zamanlarda ebeveynlerinden birini veya her ikisini kaybettiklerinde, yetimler onları evlat edinerek, psikolojik travma ve anne-baba kaybetmenin etkilerini tedavi etme konusunda uzmanlaşmış psikolojik destek programlarına tabi tutulurlar.

Psikolojik destek, kayıp deneyimini kabul etmelerine ve yaşadıkları üzüntüyü ifade etmelerine yardımcı olur, böylece yaşamlarının devamı ve kendilerinin doyumunu etkilemez ve hayatta olumlu bir rol oynar.

1987 İntifada şehitlerinin çocuklarının ailelerinden sorumlu gençler olmasını izliyoruz, Filistinli çocuklar acıdan hayat kuruyorlar. Yaşadıkları her şeye rağmen, komşularına, ailelerine ve acı çeken herkese yardım etmek için büyümek istiyorlar, bu yüzden eğitime yöneliyorlar, çünkü Filistin’deki herkes eğitimle ilgileniyor, çünkü düşmanla savaşmanın silahı ve üstesinden gelmek. Mevcut savaşta olan budur, herkes yeni ev yapımı füzeler ve uçaklardan bahsediyor.

Anıları yıkmak ve hayal kurmak

Wafaa Abu Musa, “Filistin’de bir ev yıkıldığında, anılar ve güzel günler onunla birlikte Yasmina evi, ağaçlar, fesleğen ve kına kokusu da yok oluyor. İşgal askerleri evi yıkmıyor. Ruhu yok etmeye çalışıyorlar. içimizde, ama yine de kararlıyız. Dünyanın televizyon ekranlarında çığlık, ağlama ve acı gördüğü doğru, ama bu bir emirdir. “Normal, panik, korku, öldürme ve yıkım travmasının neden olduğu. Herkesin iyileşmesi, psikolojik dengesini yeniden kazanması ve yeniden başlaması için gereken zaman. “

Wafa, “Bazıları Gazze’de ölüme alışkın olduğumuzu söylüyor, ama bu çok acı bir söz. Birini kaybettiğimizde ruhumuzu, tarihimizi ve onunla olan hislerimizi kaybederiz.”

İletişim

“Gazze’de herkes bu deneyimi yaşadı ve benim adıma Aralık 2004’te kardeşim Usama’yı kaybettim ve eğitimimi tamamlamak için Mısır’da olduğum için cenazesine veda etmem yasaklandı ve geçiş kapatıldı ve geri dönemedim. . Ama Gazze’ye döndüğümde yaptığım ilk şey, huzur getirmek için doğruca mezarına gitmek oldu. Eve geldim, elbiselerini soludum ve sokaklarda yürüdüm, bazı anılarımıza dokunarak. “

“Genel olarak, bir füze ile ölüm veya en çirkin ve uluslararası olarak yasaklanmış bir şekilde ölüm bir yana, kayıp herkes için zordur. Merhametli iletişim, psikolojideki en iyi okullardan biridir ve olanlar için uygundur. Filistin’de yaşayın. Şefkatli iletişimimiz olmasaydı, uzun bir mücadele ve mücadele tarihi yaşamazdık. “

Şefkatli iletişim, Filistin’de (Avrupa) yaşayanlar için uygun olan Psikoloji alanındaki en iyi okullardan biridir.

Savaştan kurtulanlar için ne yapabilirsiniz?

Wafa, savaştan kurtulanları önemsemenin toplumdaki her insanın, özellikle de Arap topluluğunun rolü olduğunu söylüyor, bu yüzden olanların yazarlar, tarihçiler ve gazeteciler tarafından kaydedilmesi ve tarihlendirilmesi gerektiğini söylüyor. Psikologlar çocuklara ve yetişkinlere psikolojik destek sağlamalıdır. Corona virüsünün yayılmasından sonra artık bildiğimiz internet imkanlarından yararlanılabiliyor ve toplantılar düzenliyor, destek seansları yapıyor, duygu ve acılarını ifade etmelerine yardımcı oluyor, onlarla duruşumuzu ve kendimizle iletişim kuruyoruz. onlara dualar.

Ve yas tutmanın Filistinli çocuklara fayda sağlamadığını, ancak yetimlerin maddi veya manevi olarak desteklenmesi, desteklenmesi, teşvik edilmesi, burs verilmesi ve evlat edinilmesinin en önemlisi olduğunu vurguluyor.

Medyanın da kararlılık ve başarı hikayelerini bu insanlara aktarmada önemli bir role sahip olduğunu, yangına ve adaletsizliğe rağmen Filistin halkının dünyaya sunacağı bir şey olduğunu da sözlerine ekledi.

Son Yazılar

Hepsini Gör
E-Dergimizin 2025 sayısı çıktı

<p>İslami Psikoloji Yıllık E-Dergimizin 2025 sayısı çıktı 🌿 Elhamdülillah Dergiye aşağıdaki linkten ulaşabilir ve indirebilirsiniz: <a href="https://drive.google.com/file/d/1e28QGqY4KzmmSTHP1O4ERR9Ic

 
 
 

Comments


Dr.Emin AKKAYA Klinik Psikolojik Danışmanlık Merkezi 2025 Tüm hakları saklıdır. www.dreminakkaya.com

bottom of page