top of page

Panik Atak ve Bilişsel Davranışçı Terapi

Panik atak genellikle on dakika içinde doruğa ulaşan yoğun bir korkunun bir parçasıdır ve gerçek bir tehlike olmaksızın meydana gelir. Kötü şeylerin olabileceğiyle ilgili olan anksiyetenin aksine panik, tipik olarak şu anda korkunç bir şeyin olmakta olduğu hissini içerir. Paniğin odağı çeşitlenebilir ama insanlar sıklıkla ölmekte oldukları, deliriyor oldukları ya da kontrolü kaybediyor oldukları korkusuyla panik atak geçirirler.

Panik şu anda ya da eli kulağında olan bir tehlike algısı içerdiği için beyin “kaçış” reflekslerimizi etkin hale getirir. Bunlar hayati tehlike durumlarından kurtulmamıza yardım etmek için evrim sayesinde sahip olduğumuz psikolojik süreçlerdir. Bu süreçler gerçekleştiğinde aşağıdaki semptomlarla sonuçlanabilirler, panik atak boyunca hepsi ya da bazıları ortaya çıkabilir.

Panik Atak Belirtileri

  • Kalp atışlarının artması ya da kalp çarpıntısı

  • Terleme

  • Titreme ya da sarsılma

  • Soluğun kısalması ya da boğulma hissi

  • Tıkanma hissi

  • Göğüs ağrısı ya da sızı

  • Bulantı

  • Baş dönmesi ya da dengeyi kaybetme

  • Gerçeklikten kopma hissi ya da kendinden kopmuş gibi hissetme

  • Özellikle eller ve ayaklarda ya da dudak çevresinde hissizlik veya karıncalanma

  • Üşüme ya da ani ateş basması

Panik ataklar zararsız olmasına rağmen bu listedeki fiziksel belirtilere baktıktan sonra, panik atak geçiren birinin neden fiziksel olarak tehlikeli bir durumda olduğunu düşünebildiğini anlamak zor değil.

Panik Ataklara Nasıl Son Vereceksiniz?

Panik Atak Tedavisi

Bilişsel davranışçı terapi (CBT) genel olarak panik atak ve anksiyete bozukluğu tedavisinde çok etkili olduğu bilinen bir psikoterapi türü. Diğer psikoterapi türlerinin aksine bilişsel davranışçı terapide özel teknikler öğretiliyor ve hatta bilişsel davranışçı terapiyi bir kitap yardımıyla kendi başınıza da uygulayabilirsiniz. Bununla birlikte, bilişsel davranış terapisi eğitimi almış bir psikologla çalışmak -özellikle de daha ciddi anksiyete bozukluklarına sahip kişiler için- daha iyi ve daha çabuk sonuçlar sağlayabilir. Kitap size destek olsa da klinik psikolog desteği ile ilermek çok daha sağlıklı olacaktır.

Genel olarak bilişsel davranışçı terapi panik atağı ve anksiyete bozukluklarını tedavi ederken fiziksel semptomları, doğru olmayan düşünceleri ve problemin kökeninde yatan problematik davranışları tespit eden üç çatallı bir yaklaşıma sahiptir. Bu noktada klinik psikolog size bu işleyişi anlamanızdadestek olacaktır.

 
 
 

Son Yazılar

Hepsini Gör
Sosyal Anksiyete Bozukluğu

SPESİFİK VE GENELLEŞTİRİLMİŞ SOSYAL ANKSİYETE NEDİR? Spesifik sosyal anksiyete, örneğin kalabalık gruplar önünde konuşmaktan korkma...

 
 
 

Comentários


Dr.Emin AKKAYA Klinik Psikolojik Danışmanlık Merkezi 2025 Tüm hakları saklıdır. www.dreminakkaya.com

bottom of page