Savaş Çocukları İçin Psikolojik İlk Yardım
- Mehmet Emin Akkaya
- 28 May 2021
- 2 dakikada okunur
Ruh sağlığı alanında ilk psikolojik destek, savaş saldırılarından kurtulanlara yardım eli sağlamaktır ve travmatik olaydan hemen sonra, bazı mağdur çocukların bu koşullarda gösterdiği iyileşme ve rahatlama hissi ışığında bile psikolojik destek sağlanır. Bir babanın, annenin veya evin kaybının….
Bazı araştırmalar, savaş felaketlerinin çocuklarda daha sonra travma sonrası stres bozukluğuna neden olduğuna, yani çocuğun güvenli bir ortamda bile yoğun korku, istemsiz idrara çıkma, kabuslar, kanlı sahneleri sık sık hatırlama gibi belirtilere sahip olduğuna inanmaktadır. İlk yardım olarak sağlanan çeşitli psikolojik prosedürler olan ilk psikolojik destektir.Olay travmasından hemen sonra çocuk için başlangıç, ardından oyun veya psikodrama yoluyla psikolojik destek, çizim, müzik gibi derin psikolojik destek sağlanması. , ve bireysel ve grup oturumları yapılır .
Pek çok çocuk, savaşların travmalarından ve ruhları üzerindeki etkilerinden muzdariptir ve psikolojik deşarjda temel kurallardan yoksun, zamanlama veya süre açısından yeterli psikolojik destek sağlanmadığında veya bireysel olduğunda bu daha da zorlaşır.

Psikolojik destek kuralları Aşağıda savaştaki bir çocuğa psikolojik destek için altı önemli kural sunuyoruz:
1- Çocuğa güvenli bir yer sağlayın: Savaş travmasından sonra, çocuk ve savaş mağdurları psikolojik olarak uzaklaşmaya ihtiyaç duyar. Çocuk, imha ve ölüm yerinden, askeri araçlar geri çekilse bile, mahremiyet alanı sınırlı olsa bile, çocuk imha sahnelerinin önüne bırakılmamalıdır ve etkilenen çocukla toplum içinde konuşmayın, ancak bunu yapmaya çalışın. onu bir yürüyüşe çıkarın ve onunla kendisi hakkında konuşmaya başlayın; bu, çocuğun öz farkındalığını yeniden kazanmasına ve yavaş yavaş ona sahip olmasına yardımcı olur.
2- Çocuğa destek ve öz bakım sağlama: İlk yardım gibidir ve çocuğu kucakladığı, ona güvenlik ve sevgi sağladığı ve hayatta kalanlara dikkatini çektiği bir anti-şok kapsülü olarak kabul edilir. artık güvende, bu onu yaşadığı travma sahnelerinden korur. ” Bazı araştırmalar, savaş felaketlerinin çocuklarda daha sonra travma sonrası stres bozukluğuna neden olduğunu, yani çocuğun güvenli bir ortamda bile yoğun korku gibi semptomlara sahip olduğunu görüyor. “
3- Çocukla güven ve saygıya dayalı bir ilişki kurun: Savaş travması çocukları ve hayatta kalanların yeteneklerine olan güvenini yitirir ve travmatik olaydan sonra kendilerine ve diğerine güvenmek için psikolojik ihtiyaç duyarlar ve bu güveni sağlamak kolay bir süreç değil, daha çok destekçinin kendilerine ve onlar için yardıma geldiği hissine yavaş yavaş ulaşması gerekiyor.
4- Onları dinlemeye ve şikayetlerine dikkat etmeye çalışın: Hayatta kalan çocuğun kendi şikayetleri ve ihtiyaçları vardır, sanki size psikolojik yaralarını iyileştirmenin doğru yolunu gösteriyormuş gibi konuyla ilgilenmelisiniz, her şeye dikkat edin sunulan ve diğer konulardaki çabalarınızı ve düşüncelerinizi dağıtmayın, vücudunun bir seviyesinde ona dönük olarak oturun, Onunla görsel ve fiziksel temas kurun, tüm dikkatinizi ona verin ve söylediklerini başını sallayarak, ellerini okşayarak ifade edin. veya başının önünü okşayarak.
5- Destek için bir plan oluşturun: cesaretlendirmeye, kendine güvenmeye ve başkalarına yardım etmeye dayalı, yeteneğine olan güveninizi gösterin, yaşadığı zor koşullara saygınızı gösterin ve onu küçümsemeyin ve ona şunu söylemeyin: hala küçükse, çocuğa güç alanlarını bulması ve başkalarına yardım etmesi için yardım edin. Bu, psikolojik yaraları için en iyi tedavi yöntemidir.
6- Bir takip planı düzenleyin: yardım ettiğiniz çocukları, faaliyetlerini, enerjilerini, davranışlarını, konuşma şekillerini takip edin, gözlemlerinizi kaydedin ve çocukla birlikte takip edin. Savaş çocuğu başlangıçta psikolojik destek alırsa ve güvenli bir ortamda travma belirtilerini yavaş yavaş atlatırsa, çocukların savaş travmasına geçişi barışçıl bir şekilde geçebilir.Ona sunabileceğimiz en iyi tedavi, başkalarına yardım etmesi için ona destek olmaktır.
(Dr. Vefa Ebu Musa: Afet ve savaştan kurtulanlar konusunda uzmanlaşmış, psikolojik destek alanında doktora sahibi bir psikolojik danışman)
コメント